Förra veckan gjorde vi något vi aldrig gjort förut – vi körde livestream.

Att livestreamat på nätet kommer bli allt vanligare känns ganska självklart. Förutom att vi har fått flera förfrågningar kan vi också se att Facebook nyligen gjort det möjligt för sidägare att streama live. Snapchat 2.0 släpptes precis där kommunikation i realtid är en av de stora delarna som man valt att satsa på. Samtidigt som tjänster som Periscope dyker upp. Och självklart är vi nyfikna på området, vi älskar rörligt innehåll och gärna live.

En första pilot gjorde vi med våra vänner på Hyper Island. De ville sända live, via YouTube, en paneldiskussion där människor från hela världen kunde följa och interagera med de studenter som läste på skolan. Syftet var att förmedla hur det är att studera på Hyper Island. Många var det som följde streamen och som ställde frågor via YouTube kommentarsfunktion. Allt gick väldigt bra och vi lyckades genomföra vår första livesädning 🙂

Teknik för livestream

1004017

Teradek VidiU

Det har blivit ganska enkelt att göra sin kamerautrustning tillgänglig för livestream. Det finns en mängd olika lösningar, vi valde att satsa på en Teradek VidiU som vi köpte på Scandinavian Photo. Den lilla pucken som du sätter på kameran kostar ca 8 000 kr. Allt den behöver är uppkoppling, vi valde att använda Hypers WiFi och det flöt på väldigt bra i upplösning 720p. Du kan också koppla ihop den med din smartphone och självklart kan du koppla in en ethernet sladd vilket kanske är att föredra. Ett tips om du ska börja sända live är att testa sända och få full koll på prylarna innan du kör skarpt. Teradeken behöver snabb uppkoppling och det kan vara bra att testa på plats innan det är dags så att du vet vilken upplösning som är optimal.

Resultatet då?

Förutom själva livestreamen levererade vi också filmen på fil som ligger uppladdad på Hypers YouTube-konto. Den 1 h 46 min långa sändningen kan du se här.

Vill du veta mer om hur det funka att livestreama, hör av dig till jon@bjornhult.com.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.